Wat is conserveren en waarom zou je het doen?

Conserveren is eigenlijk een manier om je producten, bijvoorbeeld uit je moestuin houdbaar te maken waardoor je er het hele jaar van kunt genieten. Conserveren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te wecken, inmaken, invriezen, vriesdrogen of pressure cannen. Wil je nou jouw zorgvuldig opgekweekte groente, fruit en zelf vlees kunnen bewaren zonder dat je een bepaalde hoeveelheid zout, suiker of een bepaalde zuurgraad voor moet hebben voor de houdbaarheid, dan zit je hier helemaal goed. Want daar is de pressure canner helemaal geschikt voor. 

Wat is pressure canning?

Pressure canning is in Nederland een nog vrij onbekende manier om voedsel op een veilige manier te conserveren. Het is echter wel de meest veilige manier!  Door het opbouwen van een hoge druk in de ketel en het bereiken van een temperatuur van boven de 115 graden wordt de gevreesde botulisme bacterie gedood. Een gewone hogedruk pan zal dit niet bereiken. Door de hoge druk zal de lucht uit de pot geperst worden en na afkoelen zal de pot vervolgens vacuüm trekken. Pressure canning is dus de enige manier om voedsel met een lage suiker of zuurgraad, zoals vlees, vis of groente, veilig te kunnen bewaren. 

Hoe werkt het?

Om te beginnen heb je natuurlijk een pressure canner nodig. Bekende merken zijn All American, of Presto. Maar we zijn zelf gegaan voor de Can mate die in Nederland verkrijgbaar is bij Pressure canning Nederland. Dit is een hele fijne ruime pan die geschikt is voor inductie. 

  1. Vul de potjes met het te conserveren product tot ongeveer 2 cm onder de rand en vul dit bij met vocht. Dit kan kookvocht of bijvoorbeeld water zijn.
  2. Roer met een stokje door het potje om de meest luchtbelletjes er uit te krijgen.
  3. Sluit de deksels en zet de potjes in de pressure canner op de bodemplaat.
  4. Vul de pressure canner (Can mate) met drie liter water. De potjes hoeven niet onder water te staan omdat deze methode met stoom werkt. 
  5. Sluit de deksel en zet de pressure canner op de warmtebron. (volle stand)
  6. Zodra er stoom ontstaat komt dit uit het ventiel.
  7. Na 10 minuten is de ketel goed gevuld met stoom en kan het gewichtje welke meegeleverd is op het ventiel geplaatst worden. 
  8. Na de conserveertijd die past bij het voedsel wat je wil conserveren en de maat van de potten haal je de pressure canner van de warmtebron. Door het langzaam afkoelen trekken de potten vacuüm. De pot is nu luchtdicht afgesloten en in de pressure canner verhit tot boven de 115 graden waardoor alle schadelijke bacteriën zijn gedood. Hierdoor is je geconserveerde voedsel lang houdbaar. 

Video van Lisa moll | alles over pressure canning