kippen huisvesting

Kippen zijn super leuke dieren! Echt! Het is zo leuk en ook rustgevend om ze te zien scharrelen en genieten van hun omgeving. Ze maken tevreden geluidjes als ze weer een lekker schoon hok hebben of waarschuwen elkaar als er wat lekkers in aantocht is. Maar wat heeft een kip nou minimaal nodig om het zowel voor de kip als voor jou leuk te houden en je geregeld met een lekker vers eitje beloond wordt…?

Het kippenhok/verblijf

Oke, de kogel is door de kerk, of misschien ben je het nog aan het overwegen om een paar kippen aan te schaffen. Heel goed om je even in te lezen wat een kip nou precies nodig heeft. Waar moet bijvoorbeeld het verblijf aan voldoen?

Het kippenhok

Ga je zelf het kippenhok bouwen? Of koop je een standaard kippenhok. Het is allebei prima maar hou rekening met de volgende punten;

  • Kippen kunnen slecht tegen warmte. Plaats het hok dus bij voorkeur op een plaats in de schaduw. 
  • Kippen houden niet van tocht. Zorg er voor dat het hok goed geventileerd is zodat er minder makkelijk ziektes kunnen ontstaan door bijvoorbeeld ophopend vocht maar zorg er voor dat er geen tocht ontstaat. Hier zijn kippen behoorlijk gevoelig voor. 
  • Misschien vanzelfsprekend maar zorg ervoor dat het hok droog is. Vocht kan verschillende kwaaltjes in de hand werken
Hout, plastic of ander materiaal?

Ga je een hok kopen of zelf maken dan is de eerste overweging van welk materiaal je dit wilt doen. Deels is dit een persoonlijke voorkeur. Ik vind persoonlijk een houten hok meer uitstraling hebben bijvoorbeeld. Een nadeel van een houten hok is dat het vaak veel kieren bevat waar bijvoorbeeld bloedluis in kan gaan zitten. Het helpt om de binnenkant te witkalken of in te smeren met diatomeeën aarde. Dit zorgt er voor dat ongedierte zoals bloedluis uitdroogt en weinig kans krijgt om te overleven. Ook het gebruiken van bijvoorbeeld betonplex aan de binnenkant voorkomt dat er veel kieren aanwezig zijn. Een plastic of metalen kippenhok heeft bovengenoemde problemen dan minder en is bovendien goed schoon te maken. Maarja…het oog wil ook wat 😉

Zitstokken en legnesten

De meeste kippen vinden het fijn om op een zitstok de nacht door te brengen. Nu zou je denken, wat valt er te vertellen over een zitstok. Nou…inderdaad niet heel erg veel. Maar toch wel enkele handige dingen om rekening mee te houden. Plaats je meerdere zitstokken? Plaats deze dan het liefste op gelijke hoogte. Het zal de eerste kip niet wezen die er een enorm punt van maakt als een andere kip net wat hoger de nacht door brengt. Zorg dat de stok vierkant is van ongeveer 30 tot 40 mm met afgeronde hoeken. Hierdoor krijgen vervelende kwalen zoals bumblefoot minder kans. Smeer de zijkanten, die in verbinding staan met de wanden, in met een dikke laag vaseline. Hier blijft ongedierte zoals de gevreesde bloedluis in vast zitten en kunnen zo de kippen niet bereiken. 

Kippen leggen hun eitjes graag op een veilige, rustige plaats. Maak wat legnesten, (1 per ongeveer 3 kippen is voldoende) voorzien van hooi of bijvoorbeeld hennepstrooisel. De kippen zullen je dankbaar zijn en belonen met een lekker eitje. Bedenk als je zelf een hok gaat bouwen dat het handig is als je zelf makkelijk bij de eitjes kan komen. Dus maak er bijvoorbeeld een klep op die aan de buitenkant bereikbaar is. 

Vulling in het kippenhok

Op bodem van ons kippenhok hebben we grof zand liggen. Dit scheppen we 1x per jaar er uit en vervangen we dan voor nieuw zand. Op hoogte hebben we de mestplank hangen. Dit is de plank onder de zitstokken waar de ontlasting op valt van de op stok zittende kippen. We hebben ook enkele zitstok weigeraars zoals de Orpingtons die het heerlijk vinden om op deze plank de nacht door te brengen. Wij vullen deze plank met hennepvezel welke de ontlasting goed absorbeert waardoor het makkelijk schoon te houden is. Met name in de warmere maanden in het jaar strooien we hier ook nog een dikke laag diatomeeën aarde onder tegen de bloedluis. 

Hoeveel ruimte hebben je kippen nodig?

Heb je besloten om voor het houden van hobbykippen te gaan, bedenk je dan goed of je hier voldoende plaats voor hebt. Kippen houden erg van scharrelen, zandbaden te nemen en elkaar af en toe even lekker te pesten. Voldoende ruimte is dus super belangrijk. Te dicht op elkaar gepakte dieren geeft (mentale) onrust, veren pikkerij en werkt ziektes in de hand. En laten we eerlijk zijn, dieren houden in een te kleine ruimte daar wordt toch eigenlijk niemand helemaal vrolijk van. Reken op minimaal 3M2 per kip maar liefst nog wat meer. Zorg voor een goed afsluitbaar nachthok en een buitenren of vrije uitloop ruimte.

Roofdieren buiten houden

Kippen zijn prooidieren en dus een relatief makkelijk maaltje voor menig prooidier zoals de vos, marter of roofvogel. Zorg er voor dat de buiten ren omheind is met een stevig gaas welke het liefste nog een stuk ingegraven is. Dit zal roofdieren met veel honger niet tegenhouden maar het in ieder geval wel een stukje moeilijker maken. Natuurlijk is een goed afsluitbaar nachthok hier ook echt wel essentieel. Na een aanval van een roofvogel op een van onze kippen hebben wij zelf besloten het stuk (10×10 mtr) ook nog te overgazen al was het alleen maar voor onze eigen rust. Wat je verder nog kunt overwegen is bijvoorbeeld CD’s aan draaitjes ophangen. Dit vinden roofvogels vervelend. Sommige mensen zweren bij een vlieger in de vorm van een roofvogel. (geen idee of dat nou echt wat doet) of het nemen van een haan. Deze zal de hennen waarschuwen bij gevaar. Zorg voor voldoende schuilplekken in de vorm van hagen, beplanting of bijvoorbeeld pellets als een dakje tegen elkaar geleund. 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *