kippen ziektes

Wie (huis)dieren houdt weet dat er af en toe wel eens iets kan voorkomen waarvan je denkt; wat doen we hier nou weer mee. Hieronder beschrijf ik enkele vaker voorkomende kwaaltjes bij kippen Hierbij fundeer ik me volledig op mijn eigen ervaring waarbij ik niet claim volledig te zijn dan wel de wijsheid in pacht te hebben. 

Bloedluizen en mijten

Een erg vervelend verschijnsel bij het houden van kippen is de aanwezigheid van bloedluizen op de kip en/of in het hok. Overdag verstopt de bloedluis of bloedmijt zich tussen de kieren in het hok. Je zult je best moeten doen om deze dan te ontdekken. ‘s Nachts komt de parasiet te voorschijn en kruipt op zijn gastheer, namelijk jouw kip. Hoe kun je nou het beste er achter komen of er bloedluis in jouw hok voor komt?

  • leg een wc rolletje met toiletpapier er in gepropt in het hok. Overdag zul je zien dat deze dan vol zit met deze vervelende beestjes.
  • Veeg met een stuk keukenrol onder de zitstok door. Zitten er bloedstreepjes op de keukenrol? Bingo!
  • Richt een verfbrander op de kieren van je hok (niet te lang 😉 ) Hoor je een soort knisperend geluid. Dit zijn je knappende bloedluizen.
  • Zijn je kippen geïrriteerd, krabben ze erg veel, vermijden ze het nachthok, gaan ze minder eieren leggen of vertonen ze tekenen van vermagering of bleke kammen door bloedarmoede? Check dan bovenstaande.

Blijk je helaas toch bloedluis in het hok te hebben, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk verdwijnt. Een kip kan er enorm veel last van hebben en de parasiet vermeerdert zich in rap tempo. Een grote uitbraak is erg belastend voor de kip en onbehandeld kan een kip er zelfs door overlijden.

Het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen is bij de bloedluis wel heel erg van toepassing. Je kunt er namelijk best veel aan doen om te voorkomen dat de bloedluis in het hok komt of zich gaat vermeerderen. 

  • gebruik diatomeeën aarde. Deze droogt de bloedluis en andere kleine beestjes direct uit.
  • Gebruik een supplement voor in het water waardoor het bloed van kippen minder aantrekkelijk wordt voor die akelige beestjes. Dit kan door een standaard supplement maar ook door bijvoorbeeld knoflook door het water te doen.
  • Overweeg bij een temperatuur boven de 15 graden om roofmijten in te zetten. let op dat ook roofmijten dood gaan van bestrijdingsproducten voor bloedluis.
  • Maak het hok goed schoon. Er zijn mensen die zweren om Dasty hierbij te gebruiken. Laat het hok goed drogen. Bloedluis houdt van vochtige ruimtes.
  • Overweeg het hok na te lopen met een verfbrander. Dit zorgt er voor dat de luis in moeilijk bereikbare plaatsen vernietigd wordt. Wel voorzichtig natuurlijk want het zou jammer dat je mooie kippenhok vlam vat.
  • Smeer de zitstokken aan de randen in met een dikke laag vaseline. De bloedluizen bestrijd je hier niet mee maar kunnen in de nacht minder makkelijk bij de kip komen. Ze lopen namelijk vast in de vaseline.
Kalkpoten bij kippen

Kalkpoten bij een kip lijkt op het eerste oog een onschuldig verschijnsel maar helaas is het zo dat als het onbehandeld blijft en erg groot probleem voor je kip kan gaan worden.

Kalkpoten worden veroorzaakt door een schurftmijt. In eerste instantie zien de poten er wat wit en opgezet uit. De schurftmijt gaat tussen de schubben op de poten zitten en zet hier een soort ontlasting af. De schubben gaan steeds meer uit elkaar staan en de poten gaan bloeden. De kip heeft er veel pijn en jeuk van en kan er uiteindelijk zelf voor zorgen dat de kip niet meer kan lopen. Misschien overbodig te vermelden dat dit snel behandeld moet worden. De tips hieronder gelden voor een milde besmetting. Heeft je kip al bloedende dikke poten, ga dan langs de dierenarts!

  • Maak de poten goed schoon met een dettol oplossing. Even een paar minuutjes weken…
  • Smeer de poten in met een dikke laag uierzalf of vaseline. 
  • Verbind de poten met verband of reepjes laken waardoor de vaseline of uierzalf er goed op blijft zitten. De schurftmijt die niet kan overleven in een luchtdichte omgeving zal na een paar dagen afsterven.
  • Haal na ongeveer vier dagen alles er weer af en verwijder ook de loszittende restjes. 
  • Smeer de poten in met teatree olie.
kalkpoten kip
Snot en slijm bij kippen.

 

Wormen besmetting bij kippen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *