De kracht van kruiden…
Ben jij iemand die bij het woord kruiden vooral aan kruiden in de keuken denkt? Of ben jij er inmiddels achter dat er zoveel meer is als dat?
Het is best bijzonder te weten dat 5000 jr v. chr. al spijkerschriften op klei waren met de werking van kruiden. Hipocrates o.a. de grondlegger van de natuurgeneeskunde en enkele belangrijke kruidenkenners na hem zijn een belangrijke bron van de huidige kennis van kruiden. Veel van onze huidige medicijnen die we gebruiken in de reguliere geneeskunde stamt de werkzame stof oorspronkelijk af van kruiden. Zoals digoxine, aspirine, codeïne en vincristine om er wat te noemen. Tegenwoordig vaak gemaakt in het laboratorium of scheikundige afgeleiden van de kruiden. De werking van kruiden kan door verschillende redenen verschillen in werking en kracht.
- in welke tijd van het jaar is het geoogst
- Hoe zijn de groeiomstandigheden? Droogte, bemesting, grondsoort?
- Hoe is de verwerking en opslag gedaan?
- Hoe is het kruid opgelost? Sommige werkzame bestanddelen van kruiden komen beter vrij is water. Andere in alcohol of olie.
- Hoe is de bereiding geweest. Een thee of infusie is lichter als een tinctuur. En zo werkt een zalf met kruiden natuurlijk weer anders als een hoestsiroop met tijm.
Kruiden zijn natuurlijk en dan toch altijd onschuldig?
Ehh..nee! er is altijd voorzichtigheid geboden bij het gebruik van kruiden. Hierom gebruiken wij hier alleen kruiden voor de lichte ongemakken en vervelende kwaaltjes. Zoals een verkoudheid, een kuchje, insectenbeten, of lichte overgangsklachten om wat voorbeelden te noemen. Ga met grote problemen niet zelf aan dokteren en ga naar je huisarts of naar een goede herborist. Kruiden zijn zeker niet altijd onschuldig. Met digoxine kun je een olifant plat krijgen en sommige kruiden werken reguliere medicatie tegen of versterken de werking er van. Ga hier dus wijs mee om.
Wat is nou eigenlijk die kracht van de kruiden?
Zoals gezegd zijn er vele naslagwerken beschikbaar die de vermeende kracht van verschillende kruiden beschrijven. Dit vanuit de verre geschiedenis als ook vanuit onze moderne kennis. Onderzoek naar de werkzaamheid van kruiden is een ingewikkelde materie. Kruiden bevatten meerdere werkzame stoffen en de motivatie voor het doen van onderzoek is laag omdat er nou eenmaal niet veel geld mee verdiend kan worden. De kosten voor onderzoek zijn wel erg hoog. Dit maakt dat het lang duurt. Wettelijk gezien is het verboden om gezondheidsclaims te linken aan kruiden die nog niet officieel onderzocht zijn. Je zult deze hier dus ook niet vinden. Heb je een vraag? Stuur dan gerust even een mailtje. Ik zal dan proberen je verder te helpen.
info@degroenebubbel.nl